Форма входу

Категорії розділу

ПАРОДІЯ [7]
СТАТТІ СЬОГОЧАСНІ [74]
Статті автора з 1 вересня 2009 року

Пошук

Календар

«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Наше опитування

Націоналізм як державна політика
Всього відповідей: 20

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ


П`ятниця, 19.04.2024, 20:58
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

ПРОМІНЬ ПОШУКУ

Головна » 2013 » Червень » 13 » КОЛИ ВЛАДА НЕ ШАНУЄ УКРАЇНСЬКЕ І УКРАЇНЦІВ, ТО ЧИЯ ВОНА?
14:54
КОЛИ ВЛАДА НЕ ШАНУЄ УКРАЇНСЬКЕ І УКРАЇНЦІВ, ТО ЧИЯ ВОНА?

Коли Україну ображають чужинці, то це ще можна зрозуміти: в їхніх серцях немає любові до нашої Батьківщини, до нашого рідного краю. Але зовсім інша справа, коли так ставиться до всього українського влада, яка в тому чи іншому краї представляє Україну, представляє український народ.
І з цього приводу ми неодноразово писали про подібне ставлення до української мови як державної в нашому регіоні з боку влади. Ми писали також про те, що місцева влада вперто не хоче належним чином вшанувати пам'ять видатних діячів української культури і літератури (наприклад, - лауреата Шевченківської премії видатного українського художника Григорія СИНИЦІ).
Ми згадували про те, як у далекому від сьогодення 1920-му наш героїчний земляк Кость ПЕСТУШКО підняв повстання проти імперської більшовицької влади, а потім став Головним отаманом Холодного Яру, але його й досі (а з того часу майже сто років уже минуло!) на криворізькій землі належним чином не вшанували.
І ось зовсім недавно отримали звістку про те, як українська (за назвою) влада поставилася до прохання вшанувати пам'ять героїв Холодного Яру саме там, на землях Черкащини, де було серце Холодноярської Республіки.
Ще 13 березня цього року до сільського голови села Головківки Чигиринського району Черкаської області Наталії ВАКУЛЕНКО звернувся з проханням президент Історичного клубу «Холодний Яр» Роман КОВАЛЬ, член Національної спілки письменників України і член Національної спілки України. У тому зверненні він, зокрема, зазначав:
«Історія Вашого села нероздільно пов’язана з історією Визвольної боротьби за волю і долю України. Ваше село давало синів до гайдамацьких загонів Максима ЗАЛІЗНЯКА, війська Богдана ХМЕЛЬНИЦЬКОГО та до полку гайдамаків Холодного Яру Василя ЧУЧУПАКА. Через Ваше село в лютому 1920 року проходив Перший зимовий похід Армії УНР під проводом Михайла ОМЕЛЯНОВИЧА-ПАВЛЕНКА. У складі його був і поручник Юрко ГОРОДЯНИН, більше відомий як Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ…».
А прохав Роман КОВАЛЬ про наступне:
«Час уже і поколінню, яке нині живе в Головківці, вшанувати тих, кого любили Ваші діди і бабусі. Тож звертаюся до Вас, шановна Наталіє Анатоліївно, та до депутатів Головківської сільської ради ухвалити на сесії рішення про встановлення перед Головківською сільською радою пам’ятника борцям за волю України. Виготовлення пам’ятника та оплату праці скульпторів й архітекторів бере на себе Історичний клуб "Холодний Яр”.
А 22 травня на офіційному бланку Головківської сільської ради надійшла така ось відповідь:
«Рішення від 15.05.2013 р., №35-5/V1, с. Головківка "Про встановлення пам’ятника на території села”:
"Розглянувши клопотання президента Історичного клубу "Холодний Яр” КОВАЛЬ Романа про встановлення перед Головківською сільською радою пам’ятника борцям за волю України, Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні”, сесія сільської ради вирішила:
1. Відмовити Історичному клубу "Холодний Яр” у встановленні пам’ятника борцям за волю України.
2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на комісію з питань освіти, охорони здоров’я, культури, спорту, побутового, торгівельного обслуговування та соціального захисту населення.
В. о. сільського голови Г. Д. Дарієнко”.
А ось ще одна відповідь на прохання про вшанування пам’яті героїв, на цей раз – від департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, в якій чорним по білому було написано:
«Звернення Історичного клубу "Холодний Яр” щодо найменування двох вулиць міста Черкаси іменами братів ЧУЧУПАКІВ та письменника Юрія ГОРЛІСА-ГОРСЬКОГО розглянуто. Повідомляємо Вам, що дане питання неодноразово виносилось на розгляд комісії з питань найменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів, інших споруд, розташованих на території міста, та встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок у місті Черкаси, але підтримки членів комісії не находило та знімалося з порядку денного.
Директор департаменту І. В. Топчій (підпис)»
Але на цьому події в серці Холодноярської Республіки не закінчилися. Маємо повідомлення, що 18 травня сільського голову села Медведівки Олександра ДІСКАНТА, який сприяв у квітні цього року проведенню вшанування борців за волю України різних епох (і яке влада намагалася зірвати), заарештовано, а його обставини ще до кінця не з’ясовані.
То чия ж це влада, яка, навіть не пояснюючи причин, відмовляє у вшануванні пам’яті героїв національно-визвольного руху, а потім навіть заарештовує одного з організаторів такого вшанування? І якщо на таке вона пішла там, де заховане серце Холодноярської Республіки, то на що ж тоді можна сподіватися тут, на Криворіжжі, у «танцювальній столиці України», де переважна частина населення підтримує сьогочасний режим і натхненно «витанцьовує» під помахи диригентської палички «Кривбаса Барабаса»? Чи українська ця насправді влада?

Категорія: СТАТТІ СЬОГОЧАСНІ | Переглядів: 443 | Додав: carbil2502 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: